Πολλές φορές οι έννοιες «κομψότητα» και «μόδα» συγχέονται μεταξύ τους, με το αποτέλεσμα στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων να αποτελούν μια σχέση «sine qua non». Όμως, κάτι που είναι κομψό δεν είναι απαραίτητα και μέσα στη μόδα, όπως και οτιδήποτε είναι μόδα δεν είναι και απαραίτητα κομψό. Η διαφορά είναι πως τη μόδα την καθορίζουν άλλοι, ενώ την κομψότητα εμείς οι ίδιοι, είναι δηλαδή μια έκφραση του ίδιου μας του εαυτού, του εσωτερικού μας καλλιεργημένου ή ακαλλιέργητου κόσμου, η εικόνα που βγάζουμε προς τα έξω, εν ολίγοις το πώς θέλουμε να μας βλέπουν οι άλλοι.

Αυτό συμβαίνει γιατί η έννοια της κομψότητας επεκτείνεται σε κάθε έκφραση της καθημερινής ζωής και συμπεριφοράς ενός ανθρώπου, από τον τρόπο που σκέφτεται, που εκφράζεται και σε όλη τη γενική του συμπεριφορά, το πώς περπατάει, πώς κάθεται, πώς καπνίζει, πώς τρώει, πώς αντιδρά στους άλλους. Τα ρούχα είναι ίσως το τελευταίο πράγμα που κάνουν έναν άνθρωπο κομψό. Κομψοί είμαστε ή δεν είμαστε σαν άνθρωποι, τα ρούχα απλώς εκφράζουν αυτή την εσωτερική κατάσταση. Το ρούχο δεν αποτελεί μόνο ένα απαραίτητο «αντικείμενο» για να προφυλαχθούμε από τις κλιματικές συνθήκες (αυτές που, άλλωστε, ώθησαν τον πρώτο άνθρωπο να προφυλάξει το σώμα του), αλλά και ένα σύμβολο του ποιοι είμαστε, αυτό που μας ξεχωρίζει από τους άλλους. Μια ματιά στη ιστορία του ρούχου ανά τους αιώνες θα μας πείσει για του λόγου το αληθές. Έτσι λοιπόν, το ρούχο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του εαυτού μας, μια εξωτερική εικόνα του εσωτερικού μας κόσμου.

Δεν χρειάζεται μια περιουσία για να είναι κάποιος κομψός, μόνο γούστο, μυαλό, και ένστικτο που προέρχεται απο το «γνώθι σαυτόν»

Υπερβολή ίσως, όμως είναι ένα φαινόμενο που παρακολουθούμε καθημερινά σε κάθε εκδήλωση κοινωνική ή ιδιωτική, ρούχα περιφερόμενα, τα οποία φορούν τον ιδιοκτήτη τους αντί να συμβαίνει το αντίθετο.

Η απλότητα λοιπόν είναι πάντα η καλύτερη έκφραση της κομψότητας και, πιστέψτε με, είναι πάντα της μόδας. Δεν χρειάζεται μια περιουσία για να είναι κάποιος κομψός, μόνο γούστο και μυαλό, και κυρίως ένστικτο που προέρχεται απο το «γνώθι σαυτόν»

Συμβουλές προς γονείς και παιδιά:

1. Γνώση του εαυτού μας, δηλαδή του σωματότυπού μας, της πραγματικής μας ηλικίας και τι της ταιριάζει.

2. Δεν ντυνόμαστε ποτέ για τους άλλους, αλλά μόνο για τον εαυτό μας.

3. Δεν μας ντύνουν οι άλλοι.

4. Δεν μιμούμεθα τους άλλους. Ό,τι ταιριάζει και φαίνεται όμορφο σε κάποιον, σε κάποιον άλλον φαίνεται παράταιρο.

5. Αποφασίζουμε εμείς για τον εαυτό μας και όχι η μόδα ή τα καπρίτσια του κάθε μεγαλοράφτη. Ας θυμόμαστε ένα πράγμα σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τη μόδα, αυτό που είπε ο πιο κομψός άνθρωπος του περασμένου αιώνα, ο μεγάλος Όσκαρ Ουάιλντ: «Μέσα στη μόδα είναι αυτά που φοράω εγώ, έξω από τη μόδα αυτά που φοράνε οι άλλοι».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *